СИНДРОМ НА ЖОЛТИ НОКТИ ИЛИ ГАБИЧНА ИНФЕКЦИЈА?

СИНДРОМ НА ЖОЛТИ НОКТИ ИЛИ ГАБИЧНА ИНФЕКЦИЈА? Бојата и здравје на ноктите се одраз на целокупното здравје. Здравите нокти се мазни, сјајни, без бразди, со нормална провидност и бледорозеви по боја. Ноктите стануваат жолти од повеќе причини. Жолти нокти се карактеристични за габична инфекција на ноктите, или онихомикоза. Дерматофити и ...
повеќе

П.О ТРЕТМАН НЕ СЕ АПЛИЦИРА СЕКОЈ ДЕН, А ЕФЕКТИВНО ЈА ЛЕЧИ ГАБИЧНАТА ИНФЕKЦИЈА

П.О ТРЕТМАН НЕ СЕ АПЛИЦИРА СЕКОЈ ДЕН, А ЕФЕКТИВНО ЈА ЛЕЧИ ГАБИЧНАТА ИНФЕKЦИЈА Габичните инфекции на ноктите се многу упорни и тешки за лечење. Често пациентите со месеци користат разни производи, но без некое видливо подобрување. Но само адекватна подготовка на ноктот и адекватен производ може да дадат резултати. После ...
повеќе

ЕСЕНСКИ ЕЛИКСИР ЗА ЗДРАВЈЕТО НА НОКТИТЕ

ЕСЕНСКИ ЕЛИКСИР ЗА ЗДРАВЈЕТО НА НОКТИТЕ Еден од плодовите на есента , кој несомнено е вистински еликсир за целото тело, е калинката чии бенефити со поновите истражувања особено се потенцираат за здравје на косата, кожата и ноктите. И покрај тоа што клучно за здрави нокти и општо за здравје на ...
повеќе

РЕЗУЛТАТИ КОИ ВООДУШЕВУВААТ СО АРКАДА МЕТОДОТ НА ЛЕЧЕЊЕ

РЕЗУЛТАТИ КОИ ВООДУШЕВУВААТ СО АРКАДА МЕТОДОТ НА ЛЕЧЕЊЕ Постојат различни методи кои можат да се применат во решавање на проблемот со враснати нокти зависно од комплексноста на случајот. Kога враснувањето трае долго време, се јавува хронично воспаление кое резултира со формирање на гранулом околу спикулата од ноктот. Тие случаи често ...
повеќе

НЕПРАВИЛНО СЕЧЕЊЕ РЕЗУЛТИРА СО ВРАСНУВАЊЕ НА НОКТОТ

НЕПРАВИЛНО СЕЧЕЊЕ РЕЗУЛТИРА СО ВРАСНУВАЊЕ НА НОКТОТ Причините за враснување на ноктите може да бидат различни, почнувајќи од наједноставно неправилно сечење на нокотот, носење тесни обувки, високи потпетици, при што се врши притисок на палецот. Меѓутоа, има и случаи во кои генетиката или формата на нокотот е неправилна, односно генетски ...
повеќе

АДЕКВАТНА ХИГИЕНА Е НЕОПХОДНА ЗА ЗДРАВИ НОКТИ

АДЕКВАТНА ХИГИЕНА Е НЕОПХОДНА ЗА ЗДРАВИ НОКТИ Хигиената и правилната нега на телото, се важен фактор кој влијае на здравјето на целиот организам. Хигиената на ноктите е од витално значење не само за здравјето на ноктите туку и на целото стапало. Многу често пациентите грешат во однос на хигиената на ...
повеќе

ЗОШТО СЕ ЈАВУВААТ БРАЗДИ НА НОКТИТЕ?

ЗОШТО СЕ ЈАВУВААТ БРАЗДИ НА НОКТИТЕ? ПРАШАЊЕ ОД ПАЦИЕНТ : Имам 35 години и забележувам бразди на ноктите ама хоризонтални и прилично длабоки. Не е зафатен само еден нокт туку повеќе а бојата на ноктите е нормална. Прв пат во животот ми се јавува ваква промена и сум уплашен. Ноктите ...
повеќе

РЕЗУЛТАТИ ПОСЛЕ САМО ДВА МЕСЕЦИ ОД ЛЕЧЕЊЕ СО П.О ТРЕТМАНОТ

РЕЗУЛТАТИ ПОСЛЕ САМО ДВА МЕСЕЦИ ОД ЛЕЧЕЊЕ СО П.О ТРЕТМАНОТ Габичната инфекција на ноктите од тип на дистална латерална субунгвална онихомикоза ( ДЛСО ) се манифестира со хипертрофија на ноктната плоча (задебелување), задебелување и на лежиштето на ноктот, жолта боја на ноктот и одлепување на ноктот од основата. Кај нашата ...
повеќе

ПОМОГНЕТЕ СИ, НО НЕ ПАЃАЈТЕ ВО ИСКУШЕНИЕ САМИ ДА СИ ГО ИСЕЧЕТЕ НОКТОТ

ПОМОГНЕТЕ СИ, НО НЕ ПАЃАЈТЕ ВО ИСКУШЕНИЕ САМИ ДА СИ ГО ИСЕЧЕТЕ НОКТОТ ПРАШАЊЕ ОД ПАЦИЕНТ : Има враснување на ноктите кое често ми се повторува особено откако ќе почнам да носам чевли во есен. Има многу препораки на интернет како сама да си помогнам и искрено некои методи пробав ...
повеќе

ЕСТЕТИКА, НО И ФУНКЦИОНАЛНОСТ ПОСЛЕ АРКАДА ТРЕТМАН

ЕСТЕТИКА, НО И ФУНКЦИОНАЛНОСТ ПОСЛЕ АРКАДА ТРЕТМАН Ноктите се интегрален дел од врвот на прстите. Тие имаат многу функции почнувајќи од заштита на врвот на прстот, придонесуваат за тактилната сензација и помагаат во периферна терморегулација. Поради нивната форма и функционалност, абнормалностите на ноктната единица резултираат не само со естетски туку ...
повеќе