ПОМАЛКУ ПОТЕЊЕ, ПОМАЛКУ ПРОБЛЕМИ СО НОКТИТЕ

ПОМАЛКУ ПОТЕЊЕ, ПОМАЛКУ ПРОБЛЕМИ СО НОКТИТЕ

Прекумерно потење на нозете се нарекува хиперхидроза. Тоа е почеста појава кај мажите отколку кај жените, и кај младите отколку постарите особи.

Прекумерно потење на нозете се чини дека е наследен проблем. Никој не знае точно зошто тоа се случува, но луѓето кои се потат претерано се чини дека имаат различни “сет поинт”, отколку другите луѓе. Повеќето луѓе се потат кога е жешко надвор, или кога ќе се загрее просторијата во која престојуваат. Луѓето со хиперхидроза се потат претерано скоро цело време.
Оние кои страдаат од хиперхидроза исто така можеби доживеале емотивен стрес. Прекумерното потење често е поврзано со анксиозност и изолација кај тинејџери и може да се манифестира со особено тешка плантарна хиперхидроза.

СОВЕТИ
* Добра хигиена на нозете е од суштинско значење.
* Мијте ги нозете секојдневно со антибактериски сапун; не заборавајте да ги миете помеѓу прстите.
* Исушете ги нозете темелно, а потоа се применува пудра за нозе или антифунгална пудра.
*Носете памучни чорапи или некои синтетички мешавини кои се дизајнирани да ја држат влага подалеку од кожата и да работат најдобро да се задржат нозете суви. 100% памучни чорапи апсорбираат влага, но не ја држат влагата далеку од кожата.
* Исто така добра идеа е да се променуваат чорапи во текот на денот. Носете екстра пар чорапи на училиште или на работа и променете ги вашите чорапи кога ке имате можност во текот на денот.
* Носете чевли, кои се направени од природни материјали.
* Користете купки кои содржат pythium oligandrum за превенција на габични инфекции