СИНДРОМ НА ЖОЛТИ НОКТИ ИЛИ ГАБИЧНА ИНФЕКЦИЈА?

СИНДРОМ НА ЖОЛТИ НОКТИ ИЛИ ГАБИЧНА ИНФЕКЦИЈА?

Бојата и здравје на ноктите се одраз на целокупното здравје. Здравите нокти се мазни, сјајни, без бразди, со нормална провидност и бледорозеви по боја. Ноктите стануваат жолти од повеќе причини.

Жолти нокти се карактеристични за габична инфекција на ноктите, или онихомикоза. Дерматофити и квасници се двете врсти микроорганизми кои се одговорни за фунгалната инфкеција а ноктите на стопалата се особен предиспонирани за габична инфекција поради што се шесто во обувки кои обезбедуваат темна топла влажна средина,иделана за развој на габичките. Освен бојата се менува и целата структура на ноктот

Синдром на жолти нокти се манифестира со пожолтување и задебелување на ноктите како и сепарација од лежиштето на ноктот. Се сретнуваат кај лишности со одредена медцинкса состојба, како хроничен синуси или бронхиектазии,реуматоиден артритис и состојби кои го афектираат имуниот систем. Најголем дел од луѓето во средни години имаат синдром на жолти нокти. Дури и ако се истретира основната медицинска состојба ноктите остануваат жолти.

Честа причина за жолти нокти се и темните лакови за нокти. За да не се јави пожолтување, аплицирајте база пред да го нанесете лакот.

Ако забележите нагли промени во бојата формата или структурата на ноктите, обратете се на докторите специјалисти во 101 Foot Clinic за совет и информации.