ДИЈАБЕТСКО СТАПАЛО

“Дијабетско стапало” е термин кој се користи да се опишат компликации на нозете искусени од страна на дијабетичари. Ако имате шеќерна болест , вие сте со поголема веројатност дека ќе имате проблеми со нозете . Состојбите на дијабетско стапало се развиваат од комбинација на причини поврзани со постојаното високо ниво на шеќер во крвта со текот на времето (слаба контрола), што е познато дека предизвикува оштетување на нервите и крвните садови. Оштетување на нервите предизвикано од дијабетес се нарекува “невропатија “, и може да предизвика губење на осет во нозете . Ако тоа се случи , вие не може да почувствувате повреда или рана во развој , додека не се појават сериозни оштетувања или инфекција. Кога дијабетесот ќе ги оштети крвните садови , телото не е во состојба да им обезбеди на нозете доволно количество на крв и кислород , што резултира со слабеење на кожата, која е склона кон распаѓање и бавно лекување кога е повредена.

Дијабетесот , исто така, ја попречува способноста на телото да се бори против инфекции. Мали рани или посекотини може да доведат до длабоки улцерации, кои често стануваат инфицирани , со можност да е потребна ампутација на екстремитетите.. Недостатокот на кислород во нозете, како резултат на намален проток на крв, доведува до потешкотии во лекувањето при повреда. Дијабетичарите треба да обратат внимание на нивните нозе, со редовна проверка , како и да избегнуваат повреди кои може да доведат до инфекции . Дијабетичарите треба да се консултираат редовно со подиатрист, за да се избегнат проблеми на стапалата, како и да се запознаат со правилни превентивни мерки. Дијабетичарите често може да ги избегнат овие проблеми со контролирање на нивото на шеќер во крвта и практикување на правилна дневна хигиена.

ДИЈАБЕТСКО СТАПАЛО – СИМПТОМИ

Еве некои симптоми кои може да го придружуваат развојот на дијабетско стапало :

-Постојано печење или вкочанетост

-Црвенило околу раната

-Отекување на стапалото и нозете

-Не растат влакна на нозете и стапалата

-Тешка, сјајна кожа на нозете и стапалата

-Локализирана топла осетливост на нозете

-Пукање на кожата

-Рана која исцедува

-Тешкотии при одењето

-Треска (ова обично значи дека е присутна инфекцијата или загрозување на екстремитетите)

Dijabetičko stopalo
КОЈА Е ПРИЧИНАТА ЗА ПОЈАВА НА ДИЈАБЕТСКО СТАПАЛО?

Дијабетесот е познат дека предизвикува многу компликации кои придонесуваат и за проблемите со дијабетското стапало. Дијабетесот го нарушува нашиот васкуларен систем и влијае на многу делови од телото , вклучувајки ги и очите, бубрезите , нозете и стапалата. Неколку фактори на ризик може да ги зголемат шансите за добивање на проблем со дијабетско стапало. Овие фактори може да вклучуваат:

– Несоодветни обувки, кои може да доведат до плускавци, црвени дамки и болка

– Абнормалности на нозете како што се рамни стапала, курје око

– Оштетување на нервите , медицински познато како периферна невропатија

– Слаба циркулација

– Траума на ногата

– Инфекции како атлетско стапало, враснати нокти, или габична инфекција

ДИЈАБЕТСКО СТАПАЛО- ПРЕВЕНЦИЈА

Превенцијата е обично одговорност на пациентот, но за сите превентивни мерки треба да се дискутира најпрво со вашиот подиатрист или лекар. Еве некои начини со кои можете да ги намалите шансите за развој на дијабетско стапало:
-Мијте ги нозете дневно со благ сапун и топла вода ( не жешка).

-Немојте да ги киснете нозете во вода , тоа води до сува кожа.

-Одржувајте ја кожата на вашите нозе.

-Не користете лосиони помеѓу прстите.

-Немојте да пушите.

-Контролирајте го нивото на шеќер во крвта.

-Правете дневна проверка заради промени на кожата.

-Секогаш носете точни чевли, неоштетени.

-Избегнувајте носење на сандали, високи потпетици или останти форми на отворени чевли.

-Избегнувајте антисептички решенија за нозете, зашто тоа може да доведе до изгореници или повреди на кожата.

-Не одете боси по топли површини.

-Не третирајте сами било какви рани, плускавци и слично, консултирајте се со доктор.

-Пријавете го секое оштетување , болка или промена на вашите нозе.

-Побарајте медицинска помош за развој на било каквки рани.

-Носете чорапи, доколку ви се ладни нозете.

-Отстранете ги сите пречки околу домот или работното место, како превенција од повреди.

-Вежбајте или движете се почесто за подобрување на циркулацијата

-Избегнувајте носење на тесна облека и чевли кои би ја спречиле циркулацијата на крвта до нозете и стапалата.

-Избегнувајте прекрстување на нозете подолг период.

-Пред вежбање, секогаш загрејте го телото.

-По вежбањето секогаш практикувајте брзо рутинско ладење на телото.

-Носете соодветни чорапи кои ја абсорбираат влагата.

Во текот на сите фази од животот на дијабетичарите , се препорачуваат превентивни мерки како што се погоре наведените, за да се избегнат проблем со дијабетското стапало.