ПЛУСКАВЕЦ

ШТО СЕ ПЛУСКАВЦИ?

Плускавци – Calluses, исто така, наречени tylomas или keratomas, се заштитни слоеви на компактни, мртви клетки на кожата или згуснати дамки на кожата, особено во коскените области, за заштита на кожата од оштетување или повреда. Кога прв пат почнуваат да се развиваат тие не се болни. Постојаното триење и притисок врз еден дел на ногата (обично високи потпетици, или под метатарсалната глава – т.е подрачје на кое долгите внатрешни коски на прстите се прошируваат во подножјето), може да предизвика развој на плускавец на нозете. Плускавците најчесто се развиваат на рацете и прстите. На пример, музичар кој долги години свири гитара, обично има плускавци на прстите. Вторите метатарсални коски во нозете ја носат најголемиот дел од телесната тежина, и плускавците најчесто се формираат во рамките на оваа втора метатарсална коска. Сепак, тоа не е невообичаено за ова да се случи и со другите метатарсални коски или повеќе од еден плускавец да се формира во исто време.
Плускавците на ногата може да бидат грди и непријатни за некои, но важно е да се запамети дека формирањето на плускавци е дел од одбранбениот систем на телото. Плускавците може да се овални или издолжени, во сива или кафена боја. Тие може да бидат малку подигнати, а може да имаат и мазна површина. За жал, некои луѓе се склони кон плускавци, бидејќи имаат помалку амортизирачко ткиво меѓу коските и кожата на нозете. Плускавците на нозете кои не се лекуваат, може да формираат јадро на кожни лезии. Кога ножните плускавци имаат длабоко вкоренети јадра, таа состојба е позната како порокератомас. Овие исклучително болни лезии развиени под кожата, предизвикуваат потешкотии во одењето, стоењето или дури и носењето чевли. Ова е болен проблем за секој што го има, но проблемот е посериозен за луѓето со дијабетес.

КОЈА Е ПРИЧИНАТА ЗА ПОЈАВА НА ПЛУСКАВЦИ?

Плускавците се создаваат поради постојано триење и притисок на ногата. Триењето и притисокот може да се резултат на голем број на причини, вклучувајки:

• Несоодветни обувки, особено чевли кои се премали, тесни, шпицести, како високи потпетици

• Несоодветни чорапи, кои се набираат на прстите и предизвикуваат триење

• Одењето бос, исто така, може да предизвика кожата да се задебели

• Рамни стапала; лакот е премногу низок и подножјето е нестабилно

• Курје око; на плускавците им е погодна подлога за формирање над курјите очи

• Атлетски активности

• Абнормално одење

• Високо-заоблени нозе

• Дебелина

• Удари на коска

• Носење влошки на нозете

• Долги метатарсални коски кои се поблиску до подот, предизвикуваат повеќе притисок и триење, од нормалната големина на метатарсалните коски

КОИ СЕ СИМПТОМИТЕ НА ПЛУСКАВЦИТЕ?

Доколку се сомневате во појава на плускавци, барајте симптоми како што се:

• Задебелување на кожата, особено во коскениот дел кој нема одредени граници, но може да биде во овална форма

• Промена на бојата на задебелената кожа; може да биде црвена, кафена или жолто-сива

• Може да пече или пулсира

Запомнете, плускавците обично не се болни или досадни, но ако не се преземат соодветни чекори за лекување, тие може да се инфицираат, што може да доведе до дополнителни симптоми. Доколку плускавецот на ногата се влошува, симптомите може да вклучуваат :

• Болка

• Осетливост околу областа каде што се наоѓа плускавецот

• Гној или течност која дренира од плускавецот

• Оток

• Треска