ОНИХОГРИПОСА

ШТО Е ONYCHOGRYPOSIS?

Onychogryposis е болест на ноктите на прстите на рацете или нозете, која резултира со задебелување на еден или повеќе нокти, до точка во која се искривуваат како рог, и се жолто кафеава боја. Некои од причините за појава на оваа болест се повторено оштетување на ноктот, или недоволно снабдување на крв во рацете или нозете. Како ноктите растат и се задебелуваат, се потешко се одржуваат и развиваат габична инфекција. Се дијагностицира состојбата на пациентот, и во меѓувреме третманот вклучува употреба на прилагодени чевли и отстранување на ноктите кои се тешко погодени, а во прилог на решавање на габичната инфекција. Ова пореметување често влијае на нозете и е предизвикан од носење чевли кои оштетуваат еден или повеќе нокти. Повторна повреда на ноктите предизвикува задебелување како одговор, ноктите се извиткуваат нагоре или надолу како што растат. Друга причина е лошо снабдување со крв на рацете или нозете, што може да се случи во услови на дијабетес, абнормален распоред на вените, или конгестивно затајување на срцето. Во тие случаи, секој нокт би бил афектиран. Исто така, можно е да сите нокти биле оштетени во повеќе наврати, од чевли, или од груба работа со раце.

КОИ СЕ ПРИЧИНИТЕ ЗА ONYCHOGRYPOSIS?

Најчеста причина за раст на овој вид на ноктите се верува дека е хронично занемарување. Постарите луѓе, може да станат рамнодушни за нивното здравје, што предизвикува да станат помалку свесни за средување на нивните нокти. (Во некои случаи, сечењето на ноктите како старееме може да е тешко, поради состојби како што е артритисот.)
Друга можна причина за онихокриптоза е притисок врз ноктите во подолг период, што може да е предизвикано од несоодветни чевли. Овој притисок предизвикува ноктот да расте нерамномерно; едната страна на ноктот расте побрзо од другата.
Други причини за онихогриптоза се:
• Траума како што е повреда со тап предмет или посекотина која може да предизвика оштетување на матрицата
• Периферна васкуларна болест
• Псоријаза
• Сифилис
• Ихтиоза, состојба на кожата што предизвикува кожата да стане сува, испукана и подложна на оштетување
• Габична инфекција
Во ретки случаи, онихогрипозата дури може да биде вродена и генетска.

КОИ СЕ СИМПТОМИТЕ НА ONYCHOGRYPOSIS?

Онихогрипозата се манифестира со следните знаци и симптоми:
ЗАКРИВУВАЊЕ НА НОКТОТ
Погодените нокти може да имаат појава на канџи или да се искривуваат. Кога болеста е во напредна состојба, ноктите стануваат како крива кука, слично на рогови од овен.
ЗАДЕБЕЛУВАЊЕ НА НОКТИТЕ
Погодените нокти било од петите или прстите на рацете, стануваат ненормално задебелени и затоа неможе да се доведат во ред.
БОЈАТА НА НОКТИТЕ
Бојата на ноктите, исто така се менува и станува потемна, и покрај тоа што не е значајна карактеристика на оваа болест. Други проблеми поврзани со оваа состојба вклучуваат чувство на непријатност, кога платнен материјал или притисок од чевли ќе ги погоди задебелените нокти. Овие долги, криви нокти стануваат болно место и се изложени на висок ризик од добивање инфекција.