Чешање на Нозете

Преглед на Проблемот

Чешање на нозете може да биде здодевно и непријатно. Тоа обично е резултат на габична инфекција или состојба на кожата, но и многу други работи кои може да доведат до чешање. Чешањето на нозете може да биде показател на основната состојба како што се егзема или атлетско стапало.

Чешањето може да почне во секое време од денот или ноќта. Многу луѓе полесно се справуваат со чешањето во текот на денот, бидејки мозокот е активен и свесна одлука се донесува да не се изгребете со чешање. Но додека спиеме, сепак, и мозокот не функционира на свесно ниво, чешањето може да стане голем проблем ; ние сме склони да се изгребеме, што може да доведе до плускавци, отворени рани , оток и црвенило. Општо земено , чешањето повеќе се случува во текот на ноќта поради падот на адреналин и кортизон и зголемување на хистаминот , кој се јавува додека одмараме. Овие промени се однесуваат на деноноќниот ритам на хормони во нашето тело.

КОЈА Е ПРИЧИНАТА ЗА ПОЈАВА НА ЧЕШАЊЕТО КАЈ НОЗЕТЕ?

Двете најчести причини за чешање на нозете се габични инфекции, како што се атлетско стапало ( тинеа педис ) и состојби на кожата како што се егзема , дерматитис и псоријаза . Дополнителни причини вклучуваат:

• Алергии

• Надразнувачи како што се детергент за перење алишта, сапун или парфем

• Испотени нозе

• Осип на ногата

• Инсекти, крлежи, болви или каснувања

• Осип од коприва

• Анкилостома

• Отровни растенија како отровен бршлен

• Материјал на чорапите

• Материјал на чевлите

• Хормонални промени особено кај бремени жени

• Лоша хигиена

Миењето на нозете е исто толку важно како миењето на рацете . Бактериите се природно присутни на нашата кожа, а тука се и повеќе од 250.000 потни жлезди лоцирани на секоја нога и тие постојано се потат. Без сапун и вода, и со оглед на топлата и влажна локација, како чевли и чорапи изработени од задушувачки материјали како најлон , бактериите ќе почнат да се развиваат кога се мешаат со потта, предизвикувајќи нервозни, миризливи нозе . Исто така, постојат медицински состојби како што е Анцyлостома дуоденале , паразитска наезда-анкилостома која обично се случува од одење бос на влажна почва . Оваа состојба не само што предизвикува чешање на нозете, туку и на целото тело. Консултирајте се со вашиот доктор за други медицински состојби кои може да предизвикаат чешање на нозете.

СИМПТОМИ НА ЧЕШАЊЕ НА НОЗЕТЕ

Чешањето на нозете обично е показател на некој друг проблем, и тие исто така може да произведуваат симптоми како што се:

• Црвенило

• Воспаление

• Плускавци или отворени рани

• Олупени флеки

• Распукана кожа

• Олупена кожа

• Крварење

Многу од овие симптоми се јавуваат со постојано гребење, чешање на нозете подолго време. Не е потребно многу кожата да стане иритирана, црвена од чешање,правејќи ја подложна на лупење и пукање.

Протокол на Лечење

Подолошка Анализа

Испитувањето на стапалата (ноктите и кожата) од страна на нашите специјалисти со најсовремена опрема, овозможува точна дијагностика и индикација за соодветна терапија.

Индивидуален План за Терапија

Нашите подолози создаваат план за индивидуална терапија која се состои од различни модалитети на лекување, од најновите подготовки на светскиот пазар, современи интервенции, па се до природни лекови, засновани врз долгогодишното искуство на нашите лекари.

Успешни Резултати

Преку бесплатни контроли, нашите подолози го следат индивидуалниот напредок и користат фотографии за да го споредат напредокот од почетокот до завршувањето на активниот третман.

Повикајте не

Или контактирајте не преку email со контакт формата која следи

101 Foot Clinic

Стапалата секогаш треба да се третираат убаво. Тие се движечка моќ на нашите тела, а ние им даваме толку малку почит.

101 Foot Clinic
  • ЗАКАЖЕТЕ ПРЕГЛЕД

    На располагање Ви се врвни подолози, дерматолози и пластични хирурзи.

  • ПОВИКАЈТЕ НЕ