Атлетско Стапало

Преглед на Проблемот

ШТО Е АТЛЕТСКО СТАПАЛО?

Атлетско стапало е многу честа состојба на кожата, која влијае на табаните на стапалата и на кожата помеѓу прстите. Таа е обично лушпеста, црвена, иритирачка и понекогаш може да биде влажна. Тоа влијае на нозете на спортистите како и на обичните луѓе. И покрај тоа што често е предизвикана од габична инфекција, другите причини може да останат незабележани без соодветно тестирање.

Медицинското име за атлетско стапало, предизвикано од габа е Tinea Pedis. Постојат различни габи кои предизвикуваат атлетско стапало, и тие може да се најдат на повеќе локации, вклучувајки ги и спортските сали, соблекувални, базени, салоните за нокти, како и од контаминирана облека и чорапи. Габите, исто така, може да се пренесуваат директно од човек на човек преку контакт. Поголемиот дел од луѓето се здобиваат со габи на нозете одејќи боси, по оние места каде што некој со оваа болест веќе поминал. Некои луѓе едноставно се повеќе склони кон оваа состојба, додека други се чини дека се релативно отпорни на неа.

Без соодветна средина (топлина и влага), габата не може така лесно да се појави на кожата. До 70 % од населението може да страда од атлетско стапало во одреден период од животот.

КОИ СЕ ПРИЧИНИТЕ ЗА ПОЈАВА НА АТЛЕТСКО СТАПАЛО?

Постојат многу причини за појава на осипи на нозете. Дополнителни причини вклучуваат надразнување или контактен дерматитис, алергиски осип од чевли или други креми, dyshidrotic егзема (кожни алергии осип), псоријаза, квасни инфекции и бактериски инфекции. Со оглед на тоа што тие можат да бидат визуелно незабележливи, важно е вашиот лекар да ја идентификува точната причина. Исто така, со оглед на фактот дека габичните инфекции се потенцијално излечливи, важно е да не се пропушти оваа дијагноза.

Вашиот лекар може да изврши едноставен тест наречен калиум хидроксид ( КОХ ) како подготовка за габични микроскопски прегледи во лабораторија. Овој тест може да се користи за да се потврди присуството на габични инфекции. Тој се изведува со помош на микроскоп за да се испитаат мали остатоци на кожата од осипот. Многу дерматолози го извршуваат овој тест во нивната канцеларија, за многу кратко време. Ретко, еден мал дел од кожата може да биде земен и испратен на биопсија, за да се помогне во потврдување на дијагнозата.

КОИ СЕ СИМПТОМИТЕ НА АТЛЕТСКО СТАПАЛО?

Многу поединци со атлетско стапало немаат никакви симптоми, дури и не знаат дека имаат инфекција. Многумина мислат дека едноставно имаат сува кожа на стапалата на нозете. Вообичаени симптоми на атлетско стапало обично вклучуваат различни степени на чешање и печење. Кожата може често да се лупи, а во особено тешки случаи, може да има некои пукнатини, болка и крварење. Ретко, атлетското стапало може да биде во форма на чир.

Протокол на Лечење

Подолошка Анализа

Испитувањето на стапалата (ноктите и кожата) од страна на нашите специјалисти со најсовремена опрема, овозможува точна дијагностика и индикација за соодветна терапија.

Индивидуален План за Терапија

Нашите подолози создаваат план за индивидуална терапија која се состои од различни модалитети на лекување, од најновите подготовки на светскиот пазар, современи интервенции, па се до природни лекови, засновани врз долгогодишното искуство на нашите лекари.

Успешни Резултати

Преку бесплатни контроли, нашите подолози го следат индивидуалниот напредок и користат фотографии за да го споредат напредокот од почетокот до завршувањето на активниот третман.

Повикајте не

Или контактирајте не преку email со контакт формата која следи

101 Foot Clinic

Стапалата секогаш треба да се третираат убаво. Тие се движечка моќ на нашите тела, а ние им даваме толку малку почит.

101 Foot Clinic
  • ЗАКАЖЕТЕ ПРЕГЛЕД

    На располагање Ви се врвни подолози, дерматолози и пластични хирурзи.

  • ПОВИКАЈТЕ НЕ