Враснати Нокти

Преглед на Проблемот

ШТО СЕ ВРАСНАТИ НОКТИ НА НОЗЕТЕ?

Враснати нокти, исто познато како onychocryptosis или unguis incarnatus, е болна состојба на стапалата. Проблемот со враснати нокти е чест.  Тоа се случува кога остриот дел од ноктот на ногата, се забива во кожата на крајот од ноктот на петата. Прво настапува болка и воспаление на местото каде се витка ноктот во кожата, а подоцна на воспаленото место почнува да расте дополнително ткиво или исцедок со жолтеникава течност.

• Ако не се лекува, враснатиот нокт може да предизвика инфекција или дури и пацес, кој бара хируршки третман. Osteomileitis е ретка заразна компилација на нозете, во која се инфектираат коските.

• Враснати нокти се заеднички и за возрасни и за адолесценти, но не и за деца и бебиња. Тие се почести кај мажите, отколку кај жените. Младите луѓе во нивните 20-30 години се изложени на најголем ризик.

• Секој нокт може да врасне, но најчест случај е кај големиот нокт на ногата.

КОИ СЕ ПРИЧИНИТЕ ЗА ПОЈАВА НА ВРАСНАТИ НОКТИ НА НОЗЕТЕ?

• Тесни чевли или високи потпетици предизвикуваат притисок врз ноктите на прстите и ноктот расте абнормално.

• Несоодветното сечење на ноктите може да предизвика аглите на ноктите да зараснат во кожата. Ноктите се сечат рамно, а не се заоблуваат.

• Нарушувања како габична инфекција на ноктите, може да предизвикаат задебелување или проширување на ноктот.

• Исто така акутна повреда во близина на ноктите или нешто што предизвикува оштетување на ноктите, (како што е играње фудбал), може да предизвика враснати нокти.

• Доколку некој член од семејството има појава на враснати нокти, голема е веројатноста и кај вас да се развие таа појава. Кај некои луѓе ноктите се природно позаоблени или коската во подножјето може да е “подигната”, што ја зголемува можноста за развој на враснати нокти.

КОИ СЕ СИМПТОМИТЕ НА ВРАСНАТИ НОКТИ?

Враснати нокти се често нарушување и најчесто се појавуваат на надворешниот раб кај големиот ножен палец. Сепак, ноктите на било кои ножни прсти може да враснат. Најчести знаци и симптоми се болка, црвенило и оток на аголот на ноктот.

• На почеток враснатиот нокт станува зацрвенет и болен, со благ оток. Нема гној или дренажа. Топол е на допир, но нема да имате покачена температура.

• Подоцна, додатна кожа и ткиво ќе израснат околу остриот дел од ноктот, и ќе се појави дренажа со жолтеникава течност. Ова е одговор на телото за траума на кожата на ноктот и не мора да значи дека е инфекција.

• Понекогаш се развива и инфекција. Во тој случај, отокот ќе се зголеми, и можно е да се појави исцедок со жолтеникаво бела боја. Посветлиот дел од кожата, може да е опкружен со црвена кожа а можна е и појава на треска, иако ова е невообичаено.

Протокол на третман

Подолошка Анализа

Анализа на ноктите и стапалата со помош на подоскоп и примена на најнов подолошки софтвер, овозможува избор на адекватен третман.

Индивидуален План за Третман

Нашите подолози креираат индивидуален план на третман кој се состои од различни модалитети на третирање и примена на природни биолошки препарати, засновани врз долгогодишното искуство на нашите подолози..

Успешни Резултати

Преку редовни контроли, нашите подолози го следат индивидуалниот напредок во третманот и користат фотографии за да го споредат напредокот од почетокот до завршувањето на активниот третман.

Повикајте не

Или контактирајте не преку email со контакт формата која следи

101 Foot Clinic

Стапалата секогаш треба да се третираат убаво. Тие се движечка моќ на нашите тела, а ние им даваме толку малку почит.

101 Foot Clinic