Непријатен Мирис на Стапала

Преглед на Проблемот

ШТО Е НЕПРИЈАТЕН МИРИС НА НОЗЕТЕ?

Непријатен мирис на стапала може да биде многу срамен и незгоден. Многу луѓе го опишуваат како мирис на оцет или сирење, кој се задржува на нозете, чорапите и чевлите. Непријатниот мирис е предизвикан од мешање на потта со бактерии од вашата кожа. Повеќето луѓе имаат над 250.000 потни жлезди во нозете, кои произведуваат 0,47 литри влага секој ден. Други имаат повеќе од просечниот број на потни жлезди и се потат претерано . Некои луѓе пак, се потат само во текот на летните месеци од годината , додека други се потат во текот на целата година.

Потта сама по себе е без мирис, но кога ќе дојде во контакт со бактерии таа почнува да мириса лошо. Некои бактерии се познати дека се хранат во горниот слој на кожата, но тоа е обично само во тешки случаи. Чевлите и чорапите се совршена средина за потење и бактерии и затоа е од клучно значење одржувањето на хигиената. Можеби на прв поглед од почеток нема да го забележите непријатниот мирис, кој може да биде само во чевлите, но на крајот, сепак , мирисот ќе биде тешко да се игнорира .

КОИ СЕ ПРИЧИНИТЕ ЗА ПОЈАВА НА НЕПРИЈАТЕН МИРИС?

Поголемиот дел од влагата на нашите нозе што секојдневно се произведува, испарува пред да има шанса да привлече бактерии. Но, ако носите чорапи и чевли , кои не дозволуваат испарување , влагата станува заробена и бактериите почнуваат да се развиваат. Бактериите првично се задржуваат на чевлите и чорапите , но со текот на времето ќе се појават на кожата и ќе предизвикаат непријатен мирис на нозете. Сепак, нашите обувки не се единственото нешто што може да предизвика непријатен мирис .

Дополнителните причини  за непријатен мирис на стапала
вклучуваат:
• Хиперхидроза

• Стрес

• Лекови

• Алкохол и дрога

• Хормонални промени, предизвикани од пубертет или менопауза

• Лоша хигиена

Протокол на Лечење

Подолошка Анализа

Испитувањето на стапалата (ноктите и кожата) од страна на нашите специјалисти со најсовремена опрема, овозможува точна дијагностика и индикација за соодветна терапија.

Индивидуален План за Терапија

Нашите подолози создаваат план за индивидуална терапија која се состои од различни модалитети на лекување, од најновите подготовки на светскиот пазар, современи интервенции, па се до природни лекови, засновани врз долгогодишното искуство на нашите лекари.

Успешни Резултати

Преку бесплатни контроли, нашите подолози го следат индивидуалниот напредок и користат фотографии за да го споредат напредокот од почетокот до завршувањето на активниот третман.

Повикајте не

Или контактирајте не преку email со контакт формата која следи

101 Foot Clinic

Стапалата секогаш треба да се третираат убаво. Тие се движечка моќ на нашите тела, а ние им даваме толку малку почит.

101 Foot Clinic
  • ЗАКАЖЕТЕ ПРЕГЛЕД

    На располагање Ви се врвни подолози, дерматолози и пластични хирурзи.

  • ПОВИКАЈТЕ НЕ