Испукани Пети

Преглед на Проблемот

ШТО СЕ ИСПУКАНИ ПЕТИ?

Испукани пети се знак на недостаток на грижа за стапалата, а не само прекумерно изложување или недостаток на влага. Медицински, испукани пети се исто така познати како пукнатини на петата. Пукнатини на петата се редовни линеарни напукнати рани, и најчесто влијаат на нивото на површината која се состои од епидермисот. Понекогаш тоа може да стигне длабоко во дермисот и да стане болно. Сувата кожа која ги опколува петите предизвикува пукање и создавање на пукнатини на петите. Испукани пети исто така се појавуваат и поради недостаток на цинк и омега-3 масни киселини.

Иако пукнатините на кожата може да се појават било каде на телото, најчеста област каде што се појавуваат се оквирот на петите и на прстите на нозете. Сувата кожа или ксероза е една од најчестите причини кои водат до испукани пети. Останатите клучни причини се дебелината или калусот на кожата околу оквирот на петата. Повеќето од проблемите со нозете се јавуваат поради негрижа за нозете. Испукани нозе, плускавци и останати заболувања на нозете може лесно да се избегнат.

Во секој случај испуканите пети не се опасни, освен кога пукнатините се длабоки, и со тенденција да станат болни и кожата да почне да крвари. Ова би можело да доведе до инфекција и е ситуација која може да ја избегнат, најмногу оние кои веќе страдаат од хронични болести, како што се дијабетес или намалување на имунолошкиот систем поради старост или болест, кои може да го забават третманот на испукани пети. Испукани пети се честа појава за постарите граѓани или луѓе кои се постојано на нозе и на тој начин вршат притисок на ножната подлога. Во прилог на ова, производството на себум се намалува со возраста и така постарите имаат тенденција да страдаат од суви и испукани пети. Претерано сува кожа, сува и испукана кожа на петите, се некои од најчестите проблеми на кожата, со кои се соочуваат постарите. Сувата кожа на петите е често проблем кој се повторува. Тој може да влијае или на двете пети или на едната пета. Но, најчесто, испукани пети ги афектираат двете нозе.

КОИ СЕ ПРИЧИНИТЕ ЗА ПОЈАВА НА ИСПУКАНИ ПЕТИ?

Најчести причини кои водат до испукани пети:

• Природно сува кожа или дебело сува кожа (калус) околу петата, која е склона на пукање, најчесто се должи на прекумерна активност со нозете.

• Долго стоење на работа или дома. Тврди подови исто така предизвикуваат испукани пети.

• Прекумерната тежина може да го зголеми притисокот врз нормалните масти на подлогата на петата, предизвикувајќи таа да се прошири бочно, и ако кожата е нефлексибилна, притисокот врз нозете доведува до испукани пети.

• Отворените сандали или чевли овозможуваат мастите под петата да се прошират бочно, на тој начин зголемувајки ја можноста за пукнатини на петите.

• Болести и нарушувања како – атлетско стапало, псоријаза, егзема, болест на тироидната жлезда, дијабетес и некои други состојби на кожата може да предизвикаат и испукани пети.

• Континуираното изложување на вода – особено вода за пиење, може да ја лишат кожата од нејзините природни масла и ова може да ја исуши кожата. Стоејки подолг период во влажна средина, како бања, може да предизвика суви и испукани пети.

Еве листа на некои други причини кои можат да доведат до испукани пети:

• Возраст – Дебела сува лушпеста кожа губи еластичност со возраста и на тој начин пукнатините имаат повисока инциденца со возраста

• Лошо прилагодени чевли, стоење долго време или промени во ставот на телото

• Нехигиенски околности или услови

• Нездрава, сува лушпеста кожа поради климатските услови или болести

• Недостаток на витамини, минерали или цинк

КОИ СЕ СИМПТОМИТЕ ЗА ИСПУКАНИ ПЕТИ?

Знаци и симптоми на површината на кожата се едноставни индикатори на погрешна внатрешна активност на организмот или надворешена злоупотреба. Ако го набљудувате телото и неговите манифестации детално, може да избегнете болести и нарушувања, третирајќи ги пред да заземат деструктивен пат. Слично на тоа, нозете бараат малку внимание и грижа, кога тоа недостасува тие укажуваат на следните знаци:

• Црвени и ронливи флеки: Ова е често еден од првите симптоми на суви испукани пети и ако се игнорира , состојбата може да се влоши со текот на времето. Сувата кожа е исто така подложна на инфекции и затоа е важно да се третира состојбата веднаш.

• Лупење и пукање на петите: Овој симптом генерално го следи првиот симптом на црвена или ронлива кожа. Лупењето и испуканата кожа се дефинитивен знак за суви и испукани пети, па затоа итни мерки треба да се преземат за да се поправи состојбата. Немојте да ги отстранувате сувите парчиња кожа, бидејќи тоа може да ја оштети кожата за која се прикачени. Ако е потребно тоа да го направите можете да користите мали ножици, па полека и внимателно отстранете ја мртвата кожа.

• Чешање на кожата: Чешање на кожата е предизвикано од абнормално намалување на горните слоеви на сува кожа. Ова предизвикува прекумерно намалување на еластичната кожа под и околу погодените области и тоа резултира со општа непријатност и чешање. Ќе мора да се ослободите од горните слоеви на мртвата кожа, пред да почнете со било кој тип на третман за суви и испукани пети.

• Крварење или исцедок од пукнатините: крварење или исцедок од пукнатините на петите е многу сериозен проблем, бидејќи тоа покажува дека пукнатините не само што влијаат на горните слоеви на кожата, исто така влијаат и на пониските слоеви на ткивото. Длабоките пукнатини во петите, исто така, ќе го зголемат ризикот од инфекција на кожата во таа област. Носење затворени чевли без чорапи, а притоа имате суви и испукани пети, само ќе го зголеми ризикот од габични инфекции, затоа што затворените чевли се совршена средина за создавање на габични и квасни инфекции.

Протокол на третман

Подолошка Анализа

Анализа на ноктите и стапалата со помош на подоскоп и примена на најнов подолошки софтвер, овозможува избор на адекватен третман.

Индивидуален План за Третман

Нашите подолози креираат индивидуален план на третман кој се состои од различни модалитети на третирање и примена на природни биолошки препарати, засновани врз долгогодишното искуство на нашите подолози.

Успешни Резултати

Преку редовни контроли, нашите подолози го следат индивидуалниот напредок во третманот и користат фотографии за да го споредат напредокот од почетокот до завршувањето на активниот третман.

Повикајте не

Или контактирајте не преку email со контакт формата која следи

101 Foot Clinic

Стапалата секогаш треба да се третираат убаво. Тие се движечка моќ на нашите тела, а ние им даваме толку малку почит.

101 Foot Clinic