Брадавици на Стапала

Преглед на Проблемот

ШТО СЕ БРАДАВИЦИ НА СТАПАЛА?

Брадавици на стапала се многу чест проблем. Иако се карактеристични и за обата пола сепак почесто се јавуваат кај мажи и тоа на помлада возраст.

Вообичаената брадавица е позната како verruca vulgaris. Тие се предизвикани од вирусна инфекција на кожата. Ова се случува како резултат на директен контакт со вирусот. Тие не се шират преку крвотокот. Се појавуваат почесто кај децата отколку кај возрасните. Кога се појавуваат на табаните, тие се нарекуваат израсток. Честа заблуда е дека израстоците имаат семе или корени кои растат преку кожата и може да се прикачат на коската. Брадавицата или израстокот може да има корен или семе, но тие всушност се наоѓаат само под горниот слој на кожата. Брадавицата не може да живее во било кое ткиво, освен на кожата. Влажни, испотени нозе се предиспонирани за инфекција со вирусот на брадавица. Тој вирус може да го добиете во заеднички тушеви и околу базени. Тие не се многу заразни, но сепак изложеноста на вакви ситуации ќе доведе до развој на брадавица. Избегнување на контакт во општата животна средина е речиси невозможно. Ако некој член на семејството има инфекциЈа, обратете внимание на хигиената. Децата кои имаат брадавици, израсток, не треба да ги споделуваат своите чевли со другите деца. Младите девојки често ги споделуваат чевлите со своите пријателки, па затоа треба да се внимава.

КОИ СЕ ПРИЧИНИТЕ ЗА ПОЈАВА НА БРАДАВИЦИ?

Брадавиците се предизвикани од вирусна инфекција. Вирусот продира низ кожата и често може да продре преку трауматизирана или оштетена кожа или области кои се под повторувачки стрес. Брадавиците често се шират во влажни средини кои имаат остатоци од инфицирана кожа, како што се соблекувални или околните површини на базените. Брадавиците можат да се појават на било која површина на кожата. На табаните тие се нарекуваат “израсток”. Плантар е научен термин за табани или долниот дел од стапалото.

Вирусот брадавица се шири преку директен контакт. Мошне често влажна област која има “кожни остатоци” е област со ризик за ширење на брадавици. Ова вклучува соблекувални, тушеви и базени. Гумени папучи или сандали можат да бидат корисни за заштита.

КОИ СЕ СИМПТОМИТЕ НА БРАДАВИЦИ НА СТАПАЛА?

Брадавиците имаат изглед на дебела, лушпеста кожа. Тие можат да се појават како мали, единствени брадавици или може да се групираат во големи области. Овие групирани брадавици се нарекуваат мозаик брадавици. Тие често личат на плускавци-plantar calluses. Едноставен начин да се каже разликата помеѓу брадавица и плускавец е да се притисне на лезијата меѓу прстите. Ако ова е болно, тоа е веројатно дека повредата е брадавица. Плускавците генерално не се болни со овој маневар, но се осетливи на директен притисок со притискање директно на лезијата. Други лезии на табаните, кои често се мешаат со плускавци и брадавици, се porokeratoses и инклизивна циста.

Протокол на третман

Подолошка Анализа

Анализа на ноктите и стапалата со помош на подоскоп и примена на најнов подолошки софтвер, овозможува избор на адекватен третман..

Индивидуален План за Третман

Нашите подолози креираат индивидуален план на третман кој се состои од различни модалитети на третирање и примена на природни биолошки препарати, засновани врз долгогодишното искуство на нашите подолози.

Успешни Резултати

Преку редовни контроли, нашите подолози го следат индивидуалниот напредок во третманот и користат фотографии за да го споредат напредокот од почетокот до завршувањето на активниот третман.

Повикајте не

Или контактирајте не преку email со контакт формата која следи

101 Foot Clinic

Стапалата секогаш треба да се третираат убаво. Тие се движечка моќ на нашите тела, а ние им даваме толку малку почит.

101 Foot Clinic