Вирусните брадавици на стапалата се голема проблем. Секој што ги имал ќе потврди дека се крајно болни. Предизвикуваат потешкотии при одење и не се лекуваат лесно. Всушност, ако се третираат со соодветни подолошки методи, тие можат да се санираат за релативно кратко време. Проблемот е во тоа што луѓето кои имаат вирусни брадавици на стапалата, најчесто се обидуваат да ги отстранат со разни природни рецепти за кои слушнале од роднини, познаници или ги нашле на интернет.

Исто така, отстранувањето на вирусни брадавици не треба да се прави во салони за педикир. Ниту пак треба да се користат непроверени мелеми. Бидејќи секое одложување на професионалната медицинска нега може да го продолжи периодот на лекување. Па дури и да доведе до компликации. Особено изложени на ризик се дијабетичари, деца и тинејџери, лица со ослабен имунолошки систем, луѓе кои веќе имале брадавици на нозете, како и лица со слаба циркулација.

Како да препознаете вирусна брадавица

Вирусните брадавици на нозете професионално се нарекуваат плантарни брадавици (verrucae plantares). Најчесто се јавуваат на петите, прстите и другите истакнати делови на стапалото. Кои претрпуваат најголем притисок од телото, како што се перничињата под прстите и плантарниот дел од стапалото што ги поврзува петата и прстите. Тие се предизвикани од хуман папилома вирус кој влегува низ пукнатини или рани на кожата на стапалата. Вирусот во стапалото може да навлезе и ако кожата е влажна и омекната. Поради што сауните, базените и спортските сали се ризични места за инфекција, како и салоните за педикир.

Вирусните брадавици на стапалата не се лесни за препознавање. Бидејќи не изгледаат како обични брадавици, бидејќи поради притисокот тие растат навнатре. Тие изгледаат повеќе како жуљеви или волчји очи. Само стручното око на подолог може да утврди за каква промена на стапалата станува збор. Тие се лекуваат најбрзо во почетните фази. За децата и тинејџерите е особено важно навремено да ги лекуваат брадавиците. Бидејќи тие се особено заразни во таа возраст и можат да се размножат.

Мозаични брадавици на стапалата

Ако брадавицата на стапалото не се отстрани со соодветни медицински третмани и постапки, постои опасност да се размножи. Така, голем број на индивидуални брадавици се групираат во мозаик или плоча. Мозаичните брадавици се многу болни. Тие го отежнуваат одењето и бараат сериозен пристап кон третманот бидејќи е зафатена поголема површина на стапалото или петата.

Плантарните брадавици, единечни или мозаични, освен болка при одење односно притискање на брадавицата можат да предизвикаат и болка во други делови на стапалото. Лице кое е заразено со брадавица, избегнува да стои директно на неа при одење. Се потпира на други делови од стапалото, што може да предизвика болка не само во стапалото, туку и во коленото, колкот и грбот.

Третман на вирусни брадавици со природни рецепти – да или не?

Иако постојат добри растителни масти за отстранување на брадавици, тие најчесто се враќаат. Исто така, облогите направени од лук, кромид, лимон, чувар куќа итн, не се добро решение. Бидејќи покрај првичното подобрување, кога брадавицата се чини дека се намалува, тоа обично не е така, туку ширењето продолжува навнатре, предизвикувајќи зголемена болка. Особено е опасно да се обидете да ги отстраните брадавиците дома со влечење, сечење или горење. Бидејќи ризикот од инфекција е зголемен и може да се појават повреди.

Дали козметичар може да отстрани вирусна брадавица?

Отстранување на вирусни брадавици во салони за педикир воопшто не се препорачува. Салоните за убавина обезбедуваат естетски услуги за педикир и не можат да се занимаваат со медицински процедури. Неискусен козметичар што не разликува жуљ или волчје око од брадавица, може да Ви направи отворени рани на стапалата. А закрепнувањето може да трае долго. Може да се формира жуљ околу брадавицата или истата може да се наоѓа под жуљот. А, доколку се појави крварење по отстранувањето на првиот слој на кожа, тоа е вирусна брадавица и треба да се побара стручна помош.

Покрај горенаведеното, хигиенските услови во салоните за педикир не можат да се споредат со санитарните услови во специјализираните клиники каде што се почитуваат највисоките здравствени и безбедносни стандарди и правилно се стерилизираат целата опрема и инструменти. Подолог – специјалист за болести на нозете и стапалата е единствениот професионалец кој може да постави точна дијагноза и да го одреди протоколот за третман.

Третмани за лекување на вирусни брадавици на стапалата

Постојат различни методи за лекување на вирусните брадавици. Некои од нив се отстранување на брадавиците со лупење со млечна или салицилна киселина, криотерапија или третман на брадавици со течен азот, третман со радиобранови, терапија со лекови за подигнување на имунитет, а исто така има и вакцина против вирусни брадавици. Се разбира, постојат и разни мелеми, креми, лепенки.

Сите овие препарати носат помалку или повеќе добри резултати. Меѓутоа, кога брадавиците упорно се враќаат или не поминат по неколку третмани, лицето мора да го смени методот на лекување, бидејќи очигледно не му одговара. За разлика од горенаведеното, еден од најсигурните третмани за лекување на вирусни брадавици е ласерска терапија.

Во секој случај, треба да имате во предвид дека вирусните брадавици се заразни и треба да бидете внимателни кога некој од домаќинството е заразен. За превенција, потребно е редовно да се одржува хигиената на нозете, чевлите и чорапите. Во потенцијално ризични места на инфекција како што се соблекувални, јавни тушеви, сауни, базени, салони за педикир, носењето влечки е задолжително. Ако веќе имате вирусни брадавици на ногата, не обидувајте се сами да ги отстраните со влечење или сечење, бидејќи може да биде опасно. Користете специјален пешкир за хигиена на заразениот дел од стапалото. Исто така, избегнувајте да ги допирате брадавиците со рацете и задолжително дезинфицирајте се откако ќе ги допрете.

Ласерски третман на брадавици

Ласерско отстранување на брадавици на стапалото е една од најефикасните процедури за решавање на овој проблем. Третманот е безболен, не го оштетува околното ткиво, не остава лузни и обично е доволен само еден третман. По третманот, краста останува на местото на брадавицата, која паѓа по неколку дена, а ткивото се обновува целосно за максимум две недели.

Ласерскиот третман на вирусни брадавици е неинвазивен и удобен метод. Ласерскиот зрак ги уништува крвните садови кои ја хранат брадавицата, како и самиот вирус. Ако кожата е задебелена, површинскиот слој на кожата прво се отстранува или истенчува. Ласерскиот зрак е насочен директно кон крвните садови на брадавицата, така што не постои можност за оштетување на околните здрави клетки и ткива.

За разлика од другите методи каде третманот е долг и третманите треба да се повторуваат неколку пати, ласерскиот метод го решава проблемот со една терапија во над 90% од случаите. Ретко третманот треба да се повтори. Ова обично е кај случаи кога состојбата е занемарена, кога со брадавиците се погодени поголеми области и формираат тврдокорни плаки или кога брадавиците се невообичаено длабоко во ткивото.

По ласерско лекување на брадавицата, пациентот веднаш чувствува олеснување. Нема болка, нема крварење и одењето е полесно. Лузната, односно краста што останува по третманот, не треба да се допира, додека падне сама. Под неа останува млада, розова кожа, која треба да се мачка со специјални креми по препорака на подолог, а исто така се препорачува да носите удобни чевли додека кожата целосно не се опорави.

Ако имате вирусни брадавици на нозете или рацете, контактирајте ги нашите искусни експерти од 101 Foot Clinic. Ние ќе Ви ги објасниме сите детали за постапката и ќе го решиме проблемот што е можно поскоро. Ви стоиме на располагање за какви било дополнителни прашања и информации.