Габичната инфекција на стапала е многу чест проблем со кој се соочуваат голем број луѓе. Ако забележите некои промени во ноктите на нозете, шансите се 50% дека станува збор за габична инфекција или, медицинки кажано – онихомикоза. Тогаш сигурно знаете колку е упорна габичната инфекција. А третманот бара секојдневна посветеност.

Официјалните податоци велат дека габите ги претпочитаат стапалата на мажите и на старите лица. Иако може да се сретнат и кај жените, како последица на педикир во нехигиенски услови.

Базени и јавни бањи, спортски сали и соблекувални, нестерилизирани инструменти за педикир, испотени нозе во затворени чевли, го зголемуваат ризикот од габични заболувања на нозете.

Поради анатомијата, животните навики и несоодветниот третман, габичната инфекција на стапалата се шири многу лесно и брзо. Од една нога на друга. Можете исто така да пренесете габична инфекција и на стапалата на вашето семејство.

Игнорирањето на проблемите со стапалата и само-лекувањето според системот „направи сам“ може да придонесе за комплицирање на клиничката слика и враќање на инфекцијата. Тогаш третманот на габична инфекција на стапалата е подолг и, се разбира, поскап.

Кои се симптомите на габичната инфекција на нокти и стапала

Промените во бојата и изгледот на ноктите и околната кожа укажуваат на габично заболување. Ноктите добиваат нездрава боја која, во зависност од степенот на инфекција, може да биде белузлава, жолто-кафеава или бледо кафеава.

Ноктната плоча погодена од габата станува тенка и кршлива или задебелена, збрчкана и одвоена од прстот. И во двата случаи, сликата не е пријатна за око. А папучи и сандали секако не се добар избор се додека не се регенерираат ноктите. Остатоците се акумулираат под ноктот, што го деформираат и предизвикуваат непријатен мирис.

Кај постарите лица, ноктите растат побавно, квалитетот на ноктите е слаб и тие стануваат кршливи и кревки, а пукнатините се идеална основа за развој на инфекција. Ако имате хронично заболување, како што е дијабетес, користете терапија што ја ослабува циркулацијата и имунитетот, припаѓате на ризичната група кои почесто развиваат габични заболувања.

Што не треба да направите НИКОГАШ ако имате габична инфекција на стапалата

Кога забележувате промена на ноктите или стапалата, не ги игнорирајте. Габичните инфекции се шират брзо и покриваат поголеми области, така што третманот е подолг и понеизвесен. Занемарена инфекција може да предизвика посериозни компликации, како што се губење на ноктите и бактериски инфекции.

Проблемот нема да се реши сам, затоа треба да преземете конкретни активности што е можно поскоро.

Ова не значи „гуглање“ на проблемот и пребарување на лек на Интернет и портали. Различни магични решенија и навидум безопасни совети нема да ви помогнат да го надминете проблемот. Значи, вие само го одложувате вистинскиот третман. И, честопати се случува таканаречените потврдени рецепти од Интернет да ја влошат состојбата или да предизвикаат друга штета.

Исто така, примената на антифунгали и антимикотични средства на своја рака може да биде опасно за вашето здравје, особено за црниот дроб и бубрезите. Лекот што му помогнал на вашиот пријател не мора нужно да ви помогне и вам.

Габичната инфекција на стапалата е болест за која е потребна стручна помош, а која нема да ја добиете со одење во салон за убавина.

Што да направите кога ќе забележите промени на ноктите што не исчезнуваат?

Побарајте ПОДОЛОГ – стручно лице за проблеми и нега на нокти и стапала

Сметаме дека не заслужувате ништо помалку, и затоа се обидуваме преку воведување на современи методи, третмани и природни препарати да ви го пружиме најдоброто искуство во третманот на габичните инфекции на стапалата и ноктите.