Враснат нокт е последица на влегување на работ од ноктот во околното ткиво на прстот. За сите што сакаат стручни поими, лекарите ја нарекуваат оваа состојба онихокриптоза или unguis incarnatus.

Враснатиот нокт на стапалата е честа појава, според некои статистички податоци, секоја петта личност го има барем еднаш во животот, а тоа обично се случува на возраст од 15 до 40 години.

Се препознава по црвенило, болка и оток кои го попречуваат нормалното движење. Овој навидум безопасен проблем може да се претвори во вистинска болна агонија ако не го лекувате на време и чекате да помине сам од себе. Ако болката не престанува и црвенилото се шири или прстот станува модар, потребно е да побарате стручна помош од подолог.

Несоодветно санираните враснати нокти на нозете можат да предизвикаат непријатна инфекција што може да зафати поширока површина и мора да се лекува со антибиотици.

На стапалата обично враснува ноктот на палецот, но и останатите прсти не се поштедени од овој проблем.

Враснатиот нокт на стапалата е особено опасна состојба за дијабетичарите, кои, поради природата на болеста, имаат слаба циркулација во стапалата и тешко заздравување на раните.

Зошто настанува враснување на ноктите?

Постојат неколку причини зошто ноктите враснуваат во ткивото на прстот.

  • Најчеста причина е неправилното сечење на ноктите

Премногу скратените нокти и закривените рабови што го допираат околното ткиво може потенцијално да предизвикаат враснување во ткивото на прстот.

  • Враснатите нокти на стапалата често се резултат на носење непријатни и несоодветни обувки

Високите потпетици и тесните чевли не оставаат доволно простор за прстите, па под притисок, ноктите влегуваат во ткивото. Ова е најчестата причина за враснатите нокти кај жените. Кај спортистите, постојаната траума на прстите може да предизвика проблеми со стапалата, вклучувајќи го и враснатиот нокт .

  • Генетика и деформитети на стапалата

Ако вашето семејство има проблем со враснати нокти, вие исто така спаѓате во ризична група. Исто така, неправилната анатомија и деформитетите на стапалата може да предизвикаат враснување на ноктите.

  • Габични и други инфекции на ноктите

Габите на ноктите предизвикуваат нивно згуснување и деформација, како резултат на што ноктот може да врасне во ткивото на прстот.

Како изгледа враснат нокт?

Враснатите нокти на стапалата обично се јавуваат на палецот, најчесто од едната страна на прстот, многу ретко на двете. Првиот симптом е црвенило и осетливост на ткивото.

Подолозите разликуваат три фази кај враснати нокти.

Во првата фаза, прстот станува отечен, црвен, многу болен на допир, а понекогаш и син. Ако проблемот не се отстрани во оваа фаза и не се отстрани враснатиот дел од ноктот, се јавува инфекција, често придружена со гној и треска. Последната фаза е комплицирано воспаление на ткивото кое, доколку не се третира соодветно, може дури и да предизвика сепса.

Спречете го враснувањето на ноктите

Можете да го спречите враснувањето на ноктите и да се поштедите од болка, непријатност и здравствени компликации. Особено треба да бидете внимателни ако имате генетска предиспозиција или дијабетес.

Детално проверувајте го секој нокт секоја вечер по капењето. Исечете ги рамно и заоблете ги со турпија рабовите ако забележите дека постои можност тие да враснат во ткивото. Не занемарувајте ги габични инфекции и изберете удобни, анатомски чевли кои ќе имаат доволно простор за секој прст.

Во почетната фаза, можете да го омекнете враснатиот нокт во топла бања и потоа да го исечете проблематичниот дел. Намачкајте го околното ткиво со препарат базиран на ментол или прополис, кој лади и го смирува воспалението.

Удобни чевли што дишат ќе го забрзаат заздравувањето и ќе им овозможат на прстите слободно да дишат.

Кога враснатиот нокт ќе прерасне во воспаление, тогаш е време да се консултирате со специјалист за проблеми со ноктите и стапалата.

Третман на враснати нокти на стапалата

Третманот кај враснатите нокти на стапалата зависи од фазата во која е состојбата . Лошата вест е дека не постои метод што ќе ја врати целосната функционалност и изглед на ноктот, ако настане последната фаза и силна инфекција. Исто така е важно да се знае дека решението за проблемот со враснатиот нокт не е трајно, бидејќи честопати се појавува повторно.

Затоа превенцијата е најдобриот лек, како и со повеќето здравствени проблеми.

Обично, првото нешто што ќе го предложи подологот е да поставите памучна или сребрена газа под ноктот што ќе го оддели од работ. Газата мора да остане сува и по неколку дена да се замени со нова или да се отстрани.

Купки во раствор на хиперманган спречуваат појава и ширење на воспалението.

Ако состојбата го бара тоа, постојат и хируршки методи со кои се третира враснатиот нокт. Во тој случај, се сече проблематичната страна на ноктот, а може да се изврши и отстранување на матриксот на ноктите. Матриксот на ноктите е задолжен за создавање на нова ноктна плоча, а процесот може да се изведе механички или хемиски. Во пракса, ова значи дека тој дел од ноктот никогаш повеќе нема да порасне.

Безболни методи за третман на враснати нокти

Современата подологија се обидува да најде неинвазивни и помалку болни методи во третманот на враснатите нокти. Таквите методи се побрзи и поудобни, а можните компликации се минимизираат.

Најмодерниот безболен метод за третирање на враснат нокт што го применуваме во 101 Foot Clinic е UniBrace. Методологијата на UbiBrace вклучува примена на специјални метални жици на целата ноктна плоча или на нејзиниот проблематичен дел. Нема крварење, болка или долг период на опоравување, па можете да се вратите на секојдневните активности веднаш по интервенцијата.

Ние знаеме како вашите нокти да бидат повторно здрави и убави