Проблеми со ноктите честопати не предупредуваат на поголем здравствен проблем. Ноктите се сигурна мапа за здравјето на целиот организам. И секоја промена на бојата, структурата или формата укажува дека нешто се случува во нашето тело.

Честопати, промените во ноктите се патоказ за болести како што се дијабетес.

Проблеми со ноктите можат да бидат привремени, минливи или трајни и сериозни, за кои е потребна стручна интервенција. Некои промени на ноктите можат да поминат сами од себе. Или можеме да ги решиме дома со малку повеќе внимание и нега.

Дали секоја промена на ноктите е знак на тревога?

Здравите нокти имаат белузлава или бледо розова боја. Рамни се по структура, без бразди и испакнатини, цврсти и растат околу 1 мм неделно.

Најчестите симптоми кај заболени нокти се жолта боја, задебелени или враснати нокти, со променета структура и насока на раст.

Понекогаш може да се појават промени и на околното ткиво, кое е болно, црвено и отечено. Секоја промена на ноктот треба внимателно да се следи и да се открие причината.

Сепак, исто така треба да знаете дека не секоја промена на ноктот е причина за паника. Исто така, постојат современи методи и препарати со кои можат успешно да се третираат ноктите.

Ноктите не се само украс на прстите

Ноктите се израстоци на врвовите на прстите чија главна улога е да ги заштитат.

Ноктите се составени од цврст протеин кератин, кој се наоѓа во косата и кожата. Тој ги прави цврсти и отпорни на надворешни влијанија.

Ноктот расте од матриксот на ноктот, а тоа е белузлавиот дел од ноктот во форма на полумесечина.

Традиционалната медицина одсекогаш укажувала на поврзаност на ноктите со системите во телото.

Промената на ноктите е сигурен знак за дисбаланс во еден од нив. Така, кршливи и слаби нокти кои пукаат во комбинација со студени стапала укажуваат на проблеми со циркулација и анемија.

Слаби, суви нокти кои се кршат и се раслојуваат може да укажуваат на проблеми со тироидната жлезда.

Задебелени, жолти нокти кои се деформираат се знак на габична инфекција, која е чест придружник на дијабетесот.

Проблеми со ноктите – како да ги препознаете 

Габична инфекција

Габичната инфекција на ноктите – онихомикозата е најчестата болест на ноктите и се јавува кај околу 10% од луѓето во светот.

Колку сме постари, толку е помала отпорноста на организмот и е послаба циркулацијата, и е поголема веројатноста да добиеме габична болест на ноктите.

Дури половина од луѓето постари од 70 години заболуваат од оваа болест на стапалата. Првите знаци на габички на ноктите се бели или жолти дамки, потоа ноктот го менува својот изглед, се бразди и се задебелува.

Може да почувствувате и непријатна миризба од ноктите, бидејќи габичната инфекција се карактеризира со непријатен мирис.

Дијабетичари и луѓе кои имаат слаба циркулација или поминуваат долго време во обувки се идеални домаќини за габички. Исто така, места како што се јавни бањи, базени, спортски сали, соблекувални, салони за убавина се плодно тло за развој на габички. Кои предизвикуваат заболувања на ноктите.

Посебен вид на габична инфекција на ноктите е атлетското стапало, кое покрај промените на ноктите, се карактеризира со белузлави лузни помеѓу прстите, црвенило и чешање.

Третманот на габичната инфекција на ноктите зависи од причината и фазата во која се ноктите, како и од општата состојба.

Бактериска инфекција

Бактериска инфекција на ноктите се јавува поретко, а ќе ја препознаете по карактеристичните темни дамки од зелена или сива боја на ноктната плоча.

Ако инфекцијата не се лекува на време, ноктот станува целосно темно зелен, омекнува и се одделува од прстот.

Бактериската инфекција на ноктите е сериозна закана за целокупното здравје, но за разлика од габична инфекција, таа се третира многу побрзо и поуспешно со антибиотици и засилена нега.

Враснати нокти

Враснат нокт обично се јавува на палецот, кога работ на ноктот враснува во ткивото.

Враснатиот нокт е болен, местото е црвено, отечено и инфекцијата може да се прошири ако ноктот не се отстрани механички од ткивото.

Враснатите нокти на стапалата можат да предизвикаат сериозни компликации кај дијабетичари и луѓе кои имаат намалена циркулација во нозете поради други болести.

Третманот на враснатиот нокт се прилагодува според состојбата во која е ноктот, честопати вклучува отстранување на дел или дури и на целиот нокт.

Жолти нокти

Жолти нокти и промената на бојата на ноктната плоча обично е првиот показател дека нешто се случува со ноктот. Ако го удрите ноктот или доживеете некоја друга физичка траума, за време на спорт, балет или, на пример, триење и притисок во тесен чевел, дел од ноктот ќе ја смени бојата, најчесто во сина, темно сива.

Честите лакирања со лакови и акрилни гел-лакови влијаат на бојата на ноктот, а промената ќе исчезне ако не нанесете лак некое време.

Бели дамки на ноктите

Белите дамки на ноктите најчесто се резултат на траума на матриксот на ноктите, што потоа се рефлектира во промената на бојата и структурата на ноктната плоча.

Ако ноктот не ја поврати својата природна боја по некое време или има промени во неговата структура, потребно е да се консултирате со лекар, за да ја пронајдете причината и да примените соодветна терапија.

Onychauxis

Задебелување на ноктите или Onychauxis исто така е последица на одредени трауми или болести на ноктите. Задебелени нокти кои се деформираат и свиваат нагоре,и обично се жолто-бели се појавуваат поради дијабетес, разни инфекции, механичка траума, псоријаза …

Третманот на задебелени нокти е насочен кон санирање на причините, како и специјален третман и засилена нега на ноктите, со цел да се врати нивната функционалност.

Бразди на ноктите

Браздите на ноктите кои се протегаат хоризонтално низ ноктната плоча, докторите ги нарекуваат Beaus линии. Тие често укажуваат на големи системски заболувања, и се индикација дека во телото се случил процес што го запрел или забавил нормалниот раст на ноктот.

Ако сте имале срцев удар, тешка операција или имате хронично заболување, слаба циркулација или оштетување на нервите, тоа ќе се појави на вашите нокти.

Кај жените, појавата на бразди на ноктите е поврзана со хормоналниот статус, а исто така може да укаже на недостаток на одредени хранливи материи во телото.

Псоријаза на нокти

Псоријазата на ноктите има слична манифестација како и на кожата. Тоа е хронична болест што ќе ја препознаете по црвените кругови покриени со бели лушпи.

Псоријазата на ноктите не е заразна и е последица на комбинација на наследни фактори, имунолошкиот систем и влијанието на надворешната средина.

Често е придружник на габични инфекции и воспаленија на околните ткива.

Многу е важно навремено да се третира псоријазата на ноктите, бидејќи може да доведе до нарушување на функционирањето на ноктите и прстите.

Застанете за момент и добро разгледајте ги вашите нокти

Оставете сè за момент и добро разгледајте ги вашите нокти. Особено ако се сомневате дека имате некои промени.

Која боја се тие? Транспарентно, бледо розово? Каква е нивната површина, рамна или има вдлабнатини, испакнатини? Дали се цврсти или кршливи и кревки? Како растат, правилно или не?

Ако забележите каква било промена, не игнорирајте ја. Следете ја! Зајакнете ја грижата за ноктите и имунитетот општо со здрава исхрана и начин на живот.

Ноктите се огледало на здравјето, од нив можете непогрешливо да ја прочитате вашата општа здравствена состојба.

Проблемите со ноктите успешно се третираат, а современата методологија и препарати со професионална примена многу брзо ќе го вратат нивниот здрав изглед и функционалност.